NetXMS Support Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length

Author Topic: UTF8 in e-mail problem (2.2.10)  (Read 416 times)

Mystery

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
    • View Profile
UTF8 in e-mail problem (2.2.10)
« on: November 06, 2018, 09:51:38 am »

Hello, I recompiled server to UNICODE and changed my MySQL DB to UTF8 but when I try to receive some UTF8 mail, it skips all these characters. Can anyone tell me how to diagnostic this behaviour or what needs to be configured more?

My settings:

NetXMS Server Version 2.2.10 Build 9516 (2.2.10) (UNICODE)
NXCP: 4.48.1.14 (AES-256, Blowfish-256, 3DES, AES-128, Blowfish-128)
Built with: g++ (Debian 4.9.2-10) 4.9.2

MySQL:

+--------------------------+----------------------------+
| Variable_name            | Value                      |
+--------------------------+----------------------------+
| character_set_client     | utf8                       |
| character_set_connection | utf8                       |
| character_set_database   | utf8                       |
| character_set_filesystem | binary                     |
| character_set_results    | utf8                       |
| character_set_server     | utf8                       |
| character_set_system     | utf8                       |
| character_sets_dir       | /usr/share/mysql/charsets/ |
+--------------------------+----------------------------+

Thank you.
Logged

Victor Kirhenshtein

  • Lead Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6408
    • View Profile
Re: UTF8 in e-mail problem (2.2.10)
« Reply #1 on: November 08, 2018, 03:44:23 pm »

Hi,

check that server's configuration parameter MailEncoding set to utf8.

Best regards,
Victor
Logged

Mystery

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
    • View Profile
Re: UTF8 in e-mail problem (2.2.10)
« Reply #2 on: November 16, 2018, 01:22:00 pm »

Hello, that was the problem. Thanks.

Now I can see the last UTF8 strange problem, in Event Configuration half of UTF8 characters are changed to ? This is weird.
For example:

ěščřžýáíéůú
is changed to:
?š??žýáíéé?ú

Name of containers are ok. Any idea? Thank you.
Logged

Victor Kirhenshtein

  • Lead Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6408
    • View Profile
Re: UTF8 in e-mail problem (2.2.10)
« Reply #3 on: November 21, 2018, 08:46:59 am »

Hi,

do you have correct data in database?

Best regards,
Victor
Logged

Mystery

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
    • View Profile
Re: UTF8 in e-mail problem (2.2.10)
« Reply #4 on: November 22, 2018, 02:28:23 pm »

Hello, probably yes, because when I create new data, it changes half of these characters too.
MySQL DB is set to UTF8.

Container names, object names, event processing policy, etc .... work ok with all UTF8 char set without problem.
Strange.

Can you try to write Č OR Ř to Event configuration, refresh it and see if encoding works?
« Last Edit: November 22, 2018, 02:30:47 pm by Mystery »
Logged

Mystery

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
    • View Profile
Re: UTF8 in e-mail problem (2.2.10)
« Reply #5 on: November 22, 2018, 04:38:53 pm »

Ok I solved it :-) I have to change also table charset and fields name charset.

Thank you.
« Last Edit: November 22, 2018, 05:20:57 pm by Mystery »
Logged